Детальный поиск

Отменить
Найденный: 7 Экземпляр 0.001 sn
- Вы можете использовать опцию И / ИЛИ / НЕ для критериев, которые вы хотите добавить или.
- Вы можете вернуться к обычному поиску, нажав кнопку Отмена.
Фильтры
Фильтры
Найденный: 7 Экземпляр 0.001 sn
Факультет / Институт [1]
Вид публикации [1]
Год публикации [5]
Язык [2]
Вид индекса [1]
Вид индекса 2 [1]
Национальный/Международный [2]
Доступ к файлам

ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ И СВОЙСТВА КОРИЧНЕВОГО РИСА

Bakıt BORKOYEV | Kalıypa SALİYEVA

Данное исследование представляет собой обзор литературы по химическому составу и свойствам коричневого риса. Коричневый рис можно охарактеризовать как очищенный от шелухи цельнозерновой рис с отрубями и зародышами. В статье приведены сведения о химическом составе коричневого риса, такие как углеводы, крахмалы, белки, жиры, витамины и минеральные вещества. Обобщены экспериментальные данные по составу некоторых биологически активных веществ, а также индивидуальных соединений из данного вида растительного сырья. Приведено содержание свободных, связанных и общих фенольных соединений, флавоноидов, ...Более

Доступ к файлам

Separation of chromium and nickel ions by supported liquid membranes using TOA as carrier

Osman TUTKUN | Kurmancan KAPAROVA

The extensive use of chromium in leather tanning, metallurgy, electroplating and other industries has resulted in the release of aqueous chromium to the subsurface at numerous sites. Cr (VI) has received considerable attention owing to its extensive industrial applications and has long been recognised as a toxic substance due to its strong oxidising potential and the ease with which it can cross the biological membranes. In recent years the application of various solvent extraction technologies to the removal and concentration of chromium have been widely studied; chemical precipitation, ion e ...Более

Доступ к файлам

Phenol recovery and removal from aqueous solutions by emulsion liquid membranes

Canarbek İZAKOV | Nurzat ŞAYKİYEVA

Emulsion type liquid membrane process is a new and effective method for separation of mixtures with applications in the nuclear industry, hydrometallurgy and wastewater treatment. The emulsified liquid membrane is made by forming an emulsion of two immiscible phases and then dispersing the emulsion in a third phase (i.e. continuous or feed phase). Phenol is mainly found in the wastewaters of such industries as petroleum refineries and petrochemicals. In addition phenol is also contained in the wastewaters of industries of resins, explosives, paper, plastics, glass and rubbers. Numerous solvent ...Более

Доступ к файлам

Electrochemical Detection of Cadmium and Lead in Rice on Manganese dioxide Reinforced Carboxylated Graphene Oxide Nanofilm

Ali Osman SOLAK

Manganese dioxide decorated carboxylated graphene oxide (Mn-GO-COOH) attached onto the glassy carbon (GC) electrode to develop a new method for the simultaneous determination of Cd2+ and Pb2+ ions in rice samples. Graphene oxide (GO) was attached on 4-aminophenyl covalently modified glassy carbon surface via amide reaction. As-prepared modified material was characterized with XPS, SEM and electrochemical methods. A novel differential pulse anodic stripping voltammetric (DPASV) method was developed for the simultaneous determination of Cd2+ and Pb2+ on the GC/Mn-GO-COOH nanoplatform electrode. ...Более

Доступ к файлам

Synthesis, Characterization and Modification of Novel Food Packaging Material from Dimethyl acrylamide/Gelatin and Purple Cabbage Extract

Nahit AKTAŞ

A novel and functional Multi-Responsive Hydrogel (MRH) was synthesized form N, N dimethyl acrylamide (DMAAm), gelatin, citric acid (CA) and purple cabbage extract (PCE) to be utilized as smart food packaging material. The MRH, which was p(Gelatin-co-DMAAm)/CA-PCE, was synthesized through redox polymerization technique as film form in petri dishes. Mechanical and water resistances of the MRH was improved by addition of citric acid and N, N, methylenebisacrylamide (MBA) as cross linker. PCE was added to the reaction mixture to obtain antimicrobial, antioxidant and anthocyanin properties. Dynamic ...Более

Доступ к файлам

ПЕРСПЕКТИВНЫЕ МЕТОДЫ СОХРАНЕНИЯ КАЧЕСТВ ЯДЕР ОРЕХА (JUGLANS REGIA) ПРИ ХРАНЕНИИ

Kalıypa SALİYEVA | Bakıt BORKOYEV

Масло грецкого ореха пользуется большим спросом из-за высокой пищевой ценности. Однако оно легко окисляется и часто теряет свой типичный аромат. Воздействие кислорода, света, влаги и высокой температуры приводит к окислению жирных кислот и, как было установлено, является основным источником привкуса и снижения качества грецких орехов. Целью данной работы было оценить эффективность различных методов для сохранения качества ядер грецких орехов при хранении. В этом обзоре были изучены самые последние исследования, опубликованные за последние десять лет. В обзорной статье проводится анализ исследо ...Более

Наши обязательства и политика в отношении файлов cookie подпадает под действие закона ТР защите персональных данных № 6698.
Да

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms