- You can use the 'AND' / 'OR' / 'NOT' option for the things you want to add or remove. - You can return to normal search by pressing the Cancel button.
Fatih Ramazan İSTANBULLUGİL | Ulaş ACARÖZ | Damla ARSLAN ACARÖZ
Foodborne pathogens like Salmonella and Listeria monocytogenes are microbial agents capable of causing severe illnesses, and they pose a perpetual menace to the food industry. Given their potential to jeopardize human health, both food producers and consumers hold significant concerns regarding these pathogens. The quest for novel strategies and natural preservatives in the domain of food safety holds paramount importance in the effort to curtail the dissemination and contamination of these pathogens. In this context, honey stands out as a notable natural product with substantial potential. Ho ...More
Honey is a natural food that has been used since ancient times for its medicinal benefits. Thanks to its antimicrobial activity, which has a very important place among honey's medicinal effects, it can be used against various pathogens such as Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The antibacterial effect of honey depends on physical (high osmotic pressure, low water activity and low pH value), chemical (hydrogen peroxide, methylglyocal, phenolic compounds, flavonoids, organic acids and proteins) and biological factors (enzymes secreted by bees, probiotic bacteria and pollen). The antiba ...More
Питание является одним из главных факторов, обеспечивающих нормальный рост и развитие ребенка. В Кыргызстане проживает около 160 298 детей в возрасте до 1 года, для которых необходимо специальное детское питание и эта потребность обеспечиваются только за счёт дорогих импортных продуктов. Целью исследования являлось разработка рецептур и технологии новых фруктово-овощных пюре для детского питания с использованием местного сырья. Для разработки нового продукта были выбраны яблоки, груша, тыква. Особенность новых рецептов заключается в использовании рисовой муки и меда, которые являются источнико ...More
Целью исследования является определение основных физико-химических показателей мёда собранных из горных и равнинных регионов Кыргызстана. Объектами исследования были выбраны образцы мёда из Суусамыра, Сары-Челека, Токтогула, Ысык-Куля, Таласа, Чон-Кемина и Узген (Кара-Шоро). Исходя из полученных результатов, можно сказать, что определенные химические параметры, как массовая доля воды, редуцирующие сахара, общая кислотность и рН исследуемых образцов мёда находятся в пределах установленных нормативными документами. Диастазное число исследуемых образцов показали высокие результаты. Самое максимал ...More