- You can use the 'AND' / 'OR' / 'NOT' option for the things you want to add or remove. - You can return to normal search by pressing the Cancel button.
Mountain animal food products are at the center of attention due to their intrinsic value and, as such, mountain beekeeping products deserve attention and effort for their valorisation. The work aimed at investigating the quality traits of mountain honey samples from Kyrgyzstan, giving particular emphasis on the amino acid profiles and their possible relationship with the other chemical-physical characteristics. The moisture content, acidity, pH, and diastase activity of honey samples were within the limits established by normative documents. The honey samples showed a higher diastase activity ...More
The paper presents a comparative characteristic of the fermentation processes of yak and cow milk samples with a high fat content of 1.5 and 6 with a multicomponent starter culture, which includes Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis subsp Lactis and Streptococcus thermophiles. Acid formation in the process of milk fermentation under the influence of the starter microflora was assessed by the dynamics of changing in titratable (Ac) and active (pH) acidity over time. The course of the formation of the structure of the resulting clot was monitored on a rheometer, fixing the viscos ...More
The present study aimed to determine the content of 18 free amino acids (FAA), including 10 essential amino acids, in traditional fermented beverages and their umami, sweet and bitter taste potential. The FAAs of traditional dairy and cereal-based fermented beverages were measured using high-performance liquid chromatography (HPLC) with a diode array detector and derivatization with diethyl ethoxymethylenemalonate (DEEMM). FAA content and taste attributes with a focus on umami, sweet and bitter were presented for koumiss, ayran, carbonated ayran, boza, boza with sea buckthorn, and maksym. The ...More
Исследована водопоглотительная способность зерен 15 сортов фасоли, выращиваемых в Кыргызстане, с целью определения продолжительности их замачивания. Для исследования отобраны зерна белых, цветных однотонных и цветных пестрых сортов. Замачивание осуществляли при комнатной температуре 20-25°С в течение 30 ч. В течение 12 ч замачивания через каждый час проводили взвешивание образцов зерен на аналитических весах. Дальнейшие взвешивания проводили после 15, 20, 25 и 30 ч замачивания. Построены графики поглощения воды зернами фасоли исследованных сортов. Даны рекомендации по температурным режимам и п ...More
Статья посвящена вопросам создания функциональных продуктов на основе дикорастущего сырья Республики Киргизия. Дикорастущие плоды и ягоды - более эффективные источники антиоксидантов, способствующих улучшению действия витаминов и различных микронутриентов. Проблемы переработки дикорастущего растительного сырья заключается в отсутствии комплексного системного подхода к оценке дикорастущего сырья, содержащего большое количество биологически активных веществ, а также в многовариантности технологических процессов при их промышленной переработке. Цель работы - совершенствование технологии производс ...More
Фасоль отличается высоким содержанием белков и углеводов, а также большим содержанием витаминов, минералов и других полезных веществ, улучшающих состояние процессов, происходящих в организме человека. Чтобы питательные и полезные вещества не уничтожились в процессе приготовления, необходимо знать режимы тепловой обработки этого полезного продукта. Перед тем, как сварить фасоль, нужно ее замачивать. Предварительное замачивание способствует скорому приготовлению и сохранению формы фасоли. Варка фасоли является гидротермическим процессом, в котором сочетается одновременное воздействие теплом и во ...More
Фасоль отличается большим содержанием белков и углеводов, а также витаминов, минералов и других полезных веществ, улучшающих состояние всех существующих процессов организма. Несмотря на большие масштабы производства фасоли в Кыргызской Республике, до сих пор технологические, в том числе физические, свойства изучены недостаточно. Установление технологических параметров обработки зерен фасоли и их научное обоснование способствуют увеличению производства продуктов питания на основе зерновой фасоли. В данной работе изучено изменение таких физических свойств зерен фасоли, как масса 1000 зерен, угол ...More
Bu çalışmada Kayseri'de satışa sunulan manda yoğurtlarının mikrobiyolojik kalitesinin ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla Kayseri ili ve ilçelerindeki halk pazarlarından temin edilen 100 adet manda yoğurdu örneği materyal olarak kullanıldı. Toplanan örnekler Koliform grubu bakteriler, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., maya-küf, toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB) ve laktik asit bakterileri (LAB) yönünden incelendi. İncelenen 100 adet yoğurt numunesinin 18'inde (%18) ortalama 14,8±0,24 EMS/g koliform bakteri, 9'unda (%9) 1,85±0,18 EMS/g E. coli ve 7'sinde (%7) 4,9± ...More
The convective oven ring cake baking process was investigated experimentally and numerically as a simultaneous heat and mass transfer process. The mathematical model described previously by the authors for cup cake baking was modified to simulate ring cake baking. The heat and mass transfer mechanisms were defined by Fourier’s and Fick’s second laws, respectively. The implicit alternating direction finite difference technique was used for the numerical solution of the representative model. Prior to the utilization of the developed model in predicting the temperature and moisture profiles for r ...More
Fluorescence spectroscopy was used to determine contents of amino acids, nucleic acids, Maillard reaction products and vitamin A in whites and yolks of eggs from hens, geese, ducks and quail. The fluorescence spectra obtained varied between egg types and allowed the eggs to be grouped and differentiated from each other on the basis of their composition.
Keywords: amino acids; duck eggs; ducks; eggs; fluorometry; geese; maillard reaction; maillard reaction products; nucleic acids; quail eggs; quails; retinoids; spectrofluorometry; spectroscopy; vitamin a; goose eggs
Dehydrofreezing which is the drying of foods to intermediate moisture content and subsequent freezing has the advantages of lowering the transportation costs due to reduced weight and improved texture. The available empirical equations for freezing time prediction and the experimental data on thermo-physical properties are for fresh produce. Some of these empirical equations were used to predict the freezing times of papaya puree infinite cylinders with initial moisture contents ∼52% to ∼91%. The accuracies of these methods to predict the freezing times for final center temperatures of −10 °C ...More
Modified atmosphere packaging (MAP) is a shelf-life enhancing method which is growing rapidly on an international scale. The correct gas mixture and film in MAP can maintain high quality with extended shelf life. However, the initial gas composition in the package headspace often changes as a result of the activity of the respiring product, the nature of the package, or the environmental conditions. In the new MAP era, it is necessary to show that MAP does not only deal with gas mixtures and films. The new thought is to incorporate new packaging concepts such as active and intelligent packagin ...More