Детальный поиск

Отменить
Найденный: 6 Экземпляр 0.001 sn
- Вы можете использовать опцию И / ИЛИ / НЕ для критериев, которые вы хотите добавить или.
- Вы можете вернуться к обычному поиску, нажав кнопку Отмена.
Фильтры
Фильтры
Найденный: 6 Экземпляр 0.001 sn
Факультет / Институт [1]
Вид публикации [1]
Год публикации [5]
Язык [2]
Национальный/Международный [1]
Dr. Aygül USUBALİYEVAMühendislik Fakültesi
Доступ к файлам

COMPARATIVE STUDY OF FERMENTATION PROCESSES OF YAK AND COW MILK

Aygül USUBALİYEVA | Cıldızay ÖZBEKOVA

Yak milk is a valuable raw material for the production of functional food. Investigation of the fermentation process with commercial starter cultures is conducted to find suitable starters for producing fermented yak milk products on an industrial scale using modern rheological, microbiological, and sensorial methods. According to the acidification curve and rheological measurement, the gel-forming time of yak milk with mesophilic, thermophilic and mixed (meso-thermophilic) starter cultures was not significantly different from cow milk; but, yak milk had a significantly higher gel strength in ...Более

Доступ к файлам

The process of yak milk fermentation by polycomponent starter culture

Aygül USUBALİYEVA | Cıldızay ÖZBEKOVA | Anarseyit DEYDİEV

The paper presents a comparative characteristic of the fermentation processes of yak and cow milk samples with a high fat content of 1.5 and 6 with a multicomponent starter culture, which includes Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis subsp Lactis and Streptococcus thermophiles. Acid formation in the process of milk fermentation under the influence of the starter microflora was assessed by the dynamics of changing in titratable (Ac) and active (pH) acidity over time. The course of the formation of the structure of the resulting clot was monitored on a rheometer, fixing the viscos ...Более

Доступ к файлам

Feeding ration of yaks of the Kyrgyz population and its influence on the biochemical composition of milk

Aygül USUBALİYEVA

Yaks are the large herbivorous ruminants that live in high mountain pastures at altitudes from 2,000 to 4,000 m above sea level. This environment is quite harsh, and yaks calmly tolerate extreme cold — down to minus 40 ºС. The main food of yaks are herbaceous plants, the vegetation season of which in a cold mountain climate is short, about 3–4 months, and therefore they feed mostly on wilted pasture, which is, in principle, sufficient for these animals. At the end of winter, when the amount of pasture feed decreases, the animals become malnourished and lose weight. Therefore, yak farmers often ...Более

Доступ к файлам

Изучение содержания кадмия и свинца в растительных продуктах Кыргызской Республики

Aygül USUBALİYEVA

В работе рассматривается содержание кадмия и свинца в растительных продуктах Кыргызской Республики. Выявлена взаимосвязь между содержанием тяжелых металлов и органическими компонентами пищи.

Доступ к файлам

Ecological Assessment of Technogenically Disturbed Soils of the Mountain Ecosystems of Kyrgyz Republic Based on the TRIAD Method

Nurzat TOTUBAYEVA | Kanatbek KOCOBAYEV | Aygül USUBALİYEVA | Ciyde TOKPAEVA

Comprehensive studies of soil contamination were performed in the area of settlement Kichi-Kemin (Kyrgyz Republic). Soils of the Kyrgyz Republic are exposed to waste (tailings) of many industrial enterprises of the mining industry not far from the village of A k-Tuz, located 145 km from the capital of Kyrgyz Republic, Bishkek, at an altitude of 2300 m above sea level. It is noted that 4.17 million tons of radioactive waste from one of the enterprises were once disposed of at four tailings in the Kichi-Kemin Valley. The main waste elements are radioactive thorium, heavy metals such as cadmium, ...Более

Доступ к файлам

Оценка безопасности рыб, обитающих в водоемах Кыргызской Республики

Aygül USUBALİYEVA

В работе приведены результаты исследования содержания тяжелых металлов (Cu, Pb, Cd, Hg) в мышечной ткани, кожице и костях рыб серебряного карася (Carassius auratus gibelio) и сазана (Cyprinus carpio), обитающих в водоемах Чуйской области и употребляемых в пищу. Выявлено, что концентрация тяжелых металлов в рыбах различается в зависимости от вида рыб из разных водоемов. Результаты анализа показали, что ртуть накапливается, как правило, в больших концентрациях в мышцах рыб (0,083 мкг/г), чем в кожице и костях (0,002 мкг/г). Также обнаружено максимальное содержание свинца в костях рыбы карась 1,0 ...Более

Наши обязательства и политика в отношении файлов cookie подпадает под действие закона ТР защите персональных данных № 6698.
Да

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms